یکشنبه 04 آذر 1403
٢٢ جمادى الأولى ١٤٤٦
درباره ما
ستاد عمره و عتبات دانشگاهیان
ستاد عمره و عتبات دانشگاهیان

تاریخچه:

حضور جوانان در مناسک عمره و عتبات یکی از منویات مقام معظم رهبری بوده است که بارها در جمع جوانان و مسئولین مرتبط با این امر بیان شده است، ایده عمره
دانشجویی برای اولین بار از سوی حجت الاسلام و المسلمین سید محمدحسن ابوترابی فرد مطرح شد. وی با قبول مسئولیت ریاست نهاد مقام معظم رهبری دانشگاه تهران در تابستان سال 1375 توانست، این ایده را در سازمان حج و زیارت به ریاست حجت الاسلام و المسلمین ری‌شهری به تصویب برساند و ستاد عمره دانشجویی را شکل دهد.ستاد عمره دانشجویی وابسته به نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری راه اندازی شد که ماموریت اصلی آن برنامه ریزی فرهنگ
ی و سازماندهی اعزام دانشگاهیان به سفر عمره بود که بعدها سفر عتبات نیز به آن افزوده شد و نام آن به ستاد عمره و عتبات دانشگاهیان تغییر یافت.

سال 85 را می‌توان سال تغییر و تحولات کلان مدیریتی در ستاد عمره دانشگاهیان دانست. حجت الاسلام و المسلمین ابوترابی که از سال 75 مسئولیت ن نهاد مقام معظم رهبری در دانشگاه تهران و به موازات آن ریاست ستاد عمره دانشگاهیان را بر عهده داشت، پس از قریب 10 سال از ستاد جدا شد و وارد عرصه‌های خدمت‌گزاری دیگری به نظام اسلامی شد. با رفتن ابوترابی، حجت‌الاسلام و المسلمین فقیهی که پیش از آن، مسئولیت امور روحانیون ستاد را برعهده داشت، به عنوان رئیس ستاد عمره دانشگاهیان منصوب شد.

با این آمد و شد، دکتر مسائلی نیز که دبیری ستاد را از سال 83 بر عهده داشت از ستاد رفت و پس از او محمدرضا زارع به عنوان دبیر ستاد از سوی حجت‌الاسلام و المسلمین فقیهی منصوب شد.

پیش از این دکتر بابااکبری در سال‌های 75 تا 79 و آقای میرزاده در سال‌های 79 تا 83 با حکم حجت الاسلام و المسلمین ابوترابی، دبیری ستاد عمره دانشجویی را برعهده داشتند.

تا سال 82 تمام امور ستاد عمره در پهنه کشوری تنها در یک اتاق 5 متری آن هم در یکی از طبقات ساختمان نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه تهران انجام می‌شد که در این سال، ساختمانی در شمال دانشکده علوم پزشکی دانشگاه تهران به ستاد عمره تعلق گرفت و کمتر از 3 سال بعد هم محل ستاد به خیابان 16آذر منتقل شد و هم اکنون نیز به محل فعلی در خیابان کارگر شمالی منتقل شده است.

13 سال اعزام منظم دانشگاهیان به عمره، از سال 76 تا 88 فرصت بسیار خوبی برای شکل‌گیری و انتظام ساختارهای فرهنگی و اجرایی ستاد عمره بود که به همین دلیل در سال 89 اولین اعزام دانشجویان به سفر عتبات عالیات نیز از سوی ستاد عمره انجام شد و به این ترتیب نام ستاد به عمره و عتبات دانشگاهیان تغییر یافت.

در سال 79 تلاش مسئولان ستاد برای اخذ سهمیه سفر حج تمتع نتیجه نداد، اما با فراخوان سراسری ستاد، تمام اساتیدی که درآن سال که خودشان فیش حج داشتند در قالب یک کاروان دانشگاهی به این سفر معنوی مشرف شدند.

ستاد عمره در سال‌های بعد و در سه سال متوالی یعنی از 81 تا 83 توانست سهمیه حج تمتع اساتید را به شکل اختصاصی و در قالب یک کاروان در سال اخذ کند که البته این روند پس از سال 83 متوقف شد.

حرکت عظیم فرهنگی و اجرایی ستاد هرچند از بدو تاسیس تاکنون، موافقان و مخالفان جدی‌ای به خود دیده است اما یکی از موافقان همیشگی و ایدئولوژیک این حرکت حضرت آیت‌الله خامنه‌ای ولی‌امر مسلمین جهان است که از همان ابتدا تاکنون با حمایت‌هایشان هیچگاه اجازه القای رخوت و سنگ‌اندازی دیگران به این جریان را نداده‌اند.

در این رابطه به یکی از نقل قول‌های حجت‌الاسلام و المسلمین فقیهی، رئیس ستاد عمره و عتبات دانشگاهیان اشاره می‌شود که در جریان اعزام سال 92 طی جلسه‌ای با نماینده بعثه مقام معظم رهبری در مدینه منوره عنوان شده است. فقیهی در آن جلسه گفته بود: "یک‌بار حجت‌الاسلام و المسلمین محمدیان-رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌های سراسر کشور- از قول مقام معظم رهبری به من گفتند که «این حرکت نباید کُند شود و باید نواقصش برطرف شود». بار دیگر هم با 15-10 نفر از دوستان برای اقامه نماز به امامت معظم له خدمت مقام معظم رهبری رسیدیم، پس از نماز ایشان با حاضران احوالپرسی کردند. به من که رسیدند، گفتم«آقا من خادم دانشجوها در ستاد عمره دانشگاهیان هستم». آقا یک آن سر جایشان ایستادند و بسیار منقلب شدند، سرشان را بالا کردند و سه بار فرمودند «خوشا بحال آنها...خوشا بحال آنها...خوشا بحال آنها» و سپس فرمودند «به دانشجویان بگویید که در این سفر روی خودسازی‌شان کار کنند.»"

آرمان ستاد عمره و عتبات نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها تجلی اسلام ناب محمدی(ص) در تمام شئونات دانشگاه های سراسر کشور است که برای تحقق آن اهداف و برنامه هایی در دستور کار دارد.

اهداف ستاد عمره و عتبات دانشگاهیان:

- تبیین و تعمیق ارزش های اسلامی در میان دانشگاهیان

- تبیین و معرفی ارزش والای ولایت پذیری در جامعه دانشگاهی

- معرفی و تبلیغ فرهنگ ایثار و شهادت و شوق زیارت اعتاب مقدسه در قشر دانشگاهی

- برنامه ریزی و تسهیل سفرهای زیارتی همراه با معرفت عمره و عتبات دانشگاهیان

- جذب حداکثری دانشگاهیان به مفاهیم و سفرهای زیارتی عمره و عتبات

- ارتباط موثر و مستمر با زائرین در مقاطع مختلف قبل، حین و بعد از سفرهای زیارتی

سیر فعالیت های فرهنگی و اطلاع رسانی:

اقدامات فرهنگی ستاد از همان اولین سال‌های اعزام مورد توجه بود و امری ضروری در ذهن مسئولان و مدیران ستاد به نظر می‌رسید، که حقیقتا هجمه اعتقادی وهابیت و علاوه بر آن، لزوم افزایش بینش و بصیرت اعتقادی در میان عمره‌گزاران نشان داد که دغدغه مدیران ستاد برای تقویت این بخش از کار ستادی بسیار به جا بود. در زمان برگزاری عمره دانشجویی در سال 84، برنامه های فرهنگی متعددی برای دانشجویان از قبیل؛ همایش پیش از سفر عمره همانند «لبیک» ، کلاس های آموزشی قبل از سفر، جلسات پس از سفر، جشنواره «تولدی نو» و همچنین انتشارات نشریات «الرحیل» و «زمزم» اجرا می شد.

سایت لبیک که به عنوان درگاه اینترنتی رسمی ستاد عمره و عتبات دانشگاهیان شناخته می‌شود نیز در سال 84 راه‌اندازی شد و به این ترتیب سیستم یکپارچه اطلاع رسانی ستاد شکل گرفت، این روزها دانشگاهیان زیادی به صورت روزانه به سایت لبیک مراجعه می کنند و از محتوای آن بهر مند می شوند. آمار بازدید سایت گواه این موضوع است. گفتنی است در ایام ثبت نام عمره و عتبات؛ بارها اتفاق افتاده است که در یک روز بیش از 300 هزار کاربر، از سایت بازدید کرده و یا به صورت آنلاین حدود 2000 نفر در سایت حضور داشته اند.

در سال 86 برای اولین بار متقاضیان سفر به عمره مفرده، به صورت اینترنتی در سامانه ستاد ثبت نام کردند و دیگر با روش طاقت فرسا و هزینه بر پست کردن فرم‌های ثبت نام، خداحافظی شد. در این سال بیش از 550 هزار نفر، درخواست خود را برای سفر عمره در سامانه هوشمند ستاد و در سایت لبیک ثبت نام کردند.

پس از یکسال وقفه در عدم انتشار نشریه الرحیل، اینبار نشریه جدیدی با نام زمزم در سال 86 ایجاد و جایگزین الرحیل شد. زمزم اما همزمان با تحولات و ارتقا در مدیریت فرهنگی ستاد به‌گونه‌ای انتشار و طراحی شده بود که همراه با سایر جزوات اعتقادی تولیدی ستاد، اوقات قبل، حین و پس از سفر عمره‌گزاران را شامل می‌شد.

در راستای ارتباط مستقیم با دانشگاهیان عمره گزار و زائر و همچنین انجام امورات هماهنگی و اعزام در سال 84 اولین شورای استانی ستاد با هدف انجام امور فرهنگی و برگزاری همایش‌های استانی تشکیل شد.

تولید و چاپ ده ها محصول فرهنگی ویژه عمره و عتبات دانشگاهیان بخشی از فعالیت های فرهنگی ستاد به شمار می آید که بارها در گزارشات مختلف معرفی شده اند؛ از این بین می توان به ویژه نامه های از دریا به دریا و هشت بهشت نام برد که در نوع خود بدون مشابه بوده و بارها توسط مخاطبین تقدیر شده اند. باید ها ونباید های سفرها در جنبه های مختلف معنوی و معرفتی با نگاهی جوان پسندانه و طراحی شایسته از ویژگی های این آثار به شمار می آید.

از طرفی توجه ستاد به حوزه دیجیتال نیز معطوف بوده و با طراحی و تهیه نرم افزارهای ویژه رایانه ای به این مهم پرداخته است. نرم افزار «تا حضور» که به همکاری موسسه دیجیتالی نور تهیه شده است دربرگیرنده محتوای غنی و جذابی است که این اثر را از محصولات مشابه متمایز می کند. این روزها با رشد چشمگیر تلفن های همراه هوشمند؛ گام جدیدی در عرصه تولید اپلیکیشن های موبایلی ویژه عمره و عتبات دانشگاهیان برداشته شده است. در حال حاضر 10 نرم افزار موبایلی تولید شده و در اختیار دانشگاهیان قرار گرفته است که در سایت لبیک و یا سایت های مرجع نرم افزار، قابل دسترسی است.

عمره دانشجویی:

اولین عمره دانشجویی در سال 76 برگزار شد و چند ماه بعد از آن هم تنها عمره در ماه رمضان ویژه اساتید دانشگاه‌ها برگزار شد. این اعزام، دشواری‌های زیادی داشت که اصلی ترین آن استفاده از سهمیه عمره وزارتین علوم و بهداشت و همچنین سهمیه عمره دانشگاه آزاد و توزیع آن میان دانشگاه‌ها و به تبع آن، دانشجویان سراسر کشور بود.

یکسال بعد بواسطه نقص‌های اعزام اول، شورای سیاست‌گذاری عمره دانشجویی در سازمان حج و زیارت بدستور حجت الاسلام و المسلمین ری‌شهری تشکیل شد که از برکات عمده و مهم این شورا، دریافت سهمیه مستقیم و اختصاصی اعزام دانشجویان و اساتید برای ستاد عمره دانشجویی بود.

از اتفاقات مهم سال 82 افزایش ناگهانی سهمیه بود که در این مرحله، سهمیه ستاد عمره برای اعزام دانشجویان و اساتید به سفر معنوی عمره از حدود 4 تا 5هزار نفر در سال‌های قبل به عدد 10هزار نفر در سال رسید.

تا سال 88 دانشجویان دختر نیز در قالب کاروان‌هایی جداگانه به سفر عمره مفرده اعزام می‌شدند اما سال 88 آخرین سالی بود که دانشجویان دختر توانستند از فیض حضور در این سفر زیارتی در قالب کاروان‌های دانشجویی بهره‌مند شوند. علت این اتفاق هم، چیزی جز تصمیم دولت عربستان سعودی مبنی بر منع حضور بدون محارم دختران در این کشور نبود. پس از این مصوبه دولت سعودی، روال اعزام‌های ستاد عمره در قالب کاروان دانشجویان پسر، کاروان اساتید و کاروان متاهلان کمافی‌السابق ادامه پیدا کرد.

همانطور که گفته شد در سال 84 اولین شورای استانی ستاد برای انجام امور فرهنگی و برگزاری همایش‌های استانی شکل گرفت ولی وظیفه‌ای برای انجام کارهای اجرایی و اعزام بر دوش آنها نبود؛ به طوری که تمامی مدارک دانشجویان و اساتید سراسر کشور مستقیما به ساختمان مرکزی ستاد در تهران فرستاده می‌شد و کاوران‌بندی آنها صورت می‌گرفت. از سال 88 شوراهای استانی با دریافت صفحه کاربری از سامانه لبیک توانستند، امور اجرایی را خود مدیریت کنند و تجمیع مدارک و کاروان‌بندی دانشجویان استانشان را صورت دهند.

اما در خصوص شاخص اعزام به سفر معنوی عمره باید گفت که ملاک سازمان از همان ابتدا بر شکل گیری هرچه بهتر و دقیق تر عدالت بوده است ولذا قرعه‌کشی مبنای عمل بوده است. هدف ستاد بر تخصیص سهمیه‌های اعزام به دانشگاه‌های سراسر کشور بود و گفته می‌شد که این سهمیه‌ها باید به صورت کاملا عادلانه و به صورت قرعه به دانشجویان و اساتید تعلق گیرد اما این امر همانطور که ذکر شد بعضا با اعمال سلیقه‌هایی در استان مواجه می‌شد. این روند البته بسیار ناچیز و کم بود و بیشتر سهمیه ها به درستی توزیع می شد.قرعه کشی دانشگاهی از سال‌های قبل تا اعزام سال 87 (وابسته به ثبت نام اینترنتی سال 86) ادامه داشت و در اعزام سال 87 بیش از 80 درصد این روند متوقف شد که در اعزام سال 88 (وابسته به ثبت نام اینترنتی سال 87) می‌توان گفت که عدالت اسمی به طور 100 درصدی و با سازماندهی تمامی قرعه‌کشی‌ها به طور متمرکز در سامانه هوشمند ستاد عمره دانشگاهیان محقق شد.

الف) برنامه های فرهنگی عمره دانشجویی:

از مصوبات دیگر این شورا، تشکیل دفتر امور روحانیون و امور مدیران در ستاد عمره بود، به طوری که روحانی و مدیران کاروان‌های دانشجویی، این بار باید از سوی ستاد عمره دانشجویی و البته با لحاظ پیشنهادات سازمان حج انتخاب می‌شدند. اولین مسئول دفتر امور روحانیون ستاد، حجت‌الاسلام و المسلمین فقیهی بود. با تشکیل این شورای سیاست‌گذار، اقدامات فرهنگی ستاد، شکل جدی‌تر و البته منظم‌تری به‌خود گرفت.

در همین سال یعنی سال 77، هیئت زائران بقیع که متشکل از دانشجویان اعزامی به عمره بود، شکل گرفت. این هیئت تا سال 81 نیز برنامه‎‌های نسبتا منظمی داشت و پس از آن جای خود را به جشنواره‌ها و همایش‌های گوناگون ستاد در شهرستان‌های قم و مشهد داد که در آن نیز دانشجویان عمره‌گزار بار دیگر دور هم جمع می‌شدند. مسئولان هیئت می‌گویند؛ در همان سال‌های اول آنقدر سفر معنوی عمره بر دانشجویان موثر واقع شده بود که بعضا مشاهده می‌شد، تعدادی از دانشجویان شهرستانی طوری برنامه‌ریزی می‌کردند و به تهران می‌آمدند تا فقط در مراسم دعای کمیل هیئت زائران بقیع شرکت کنند.

از سال 78 جشنواره‌های فرهنگی هنری ستاد عمره، به شکل جدی راه‌اندازی شد، بطوری که با هماهنگی ستاد و دانشگاه هنر، داوری این جشنواره به عهده اساتید این دانشگاه بود.

با فراهم شدن امکان اعزام اساتید در قالب کاروان های عمره دانشجویی، این سفر رنگ و بوی دانشگاهی گرفت و برنامه های فرهنگی متفاوت تر نیز برای آن ها برگزار شد که از این قبیل می توان به همایش پیش از سفر عمره، کلاس های آموزشی قبل از سفر، جلسات پس از سفر و همایش های پس از سفر همانند «لبیک» و «تولدی نو» اشاره کرد.

ب) تسهیلات مالی عمره دانشجویی:

در سال 78 اتفاق مهم دیگر، ورود وزارتین علوم و بهداشت برای پرداخت وام‌های محدود سفر عمره بود. البته وام‌های دانشجویی سفر عمره از سال 87 با قراردادی میان ستاد و بانک ملی شکل جدی‌تری گرفت و از سال بعد یعنی 89، ستاد عمره قرارداد وام‌های دانشجویی را با بانک ملت منعقد کرد پس از آن، در سال 92 طی تفاهمنامه ای با بانک تجارت تسهیلاتی در اختیار دانشگاهیان اعزامی به عمره و عتبات قرار گرفت، در سال 94 نیز برای اعطای وام به زائرین عتبات دانشگاهی، تفاهمنامه ای با بانک ملی منعقد گردید.

نفوذ و تعامل ستاد با متولیان اجرایی علاوه بر مسائل فرهنگی تاحدی شده بود که وقتی در سال 81 هزینه سفر افزایش یافت اما با مذاکراتی که با شرکت‌های هواپیمایی انجام شد تخفیف ویژه‌ای برای دانشجویان در نظر گرفته شد و این علاوه بر وام‌هایی بود که بعنوان کمک هزینه سفر به دانشجویان تعلق می‌گرفت، هر ساله در اعزام های مختلف عمره و عتبات این تخفیف با همکاری بعثه مقام معظم رهبری و سازمان حج و زیارت به شکل های مختلف برای دانشگاهیان لحاظ شده است.

ج) تفاوت های عمره دانشگاهیان

اگر عمره و عتبات دانشگاهیان را در مقایسه با عمره و عتبات غیردانشگاهی بخواهیم بررسی کنیم؛ گذشته از تخفیف های اعمال شده و نهایت دقت در افزایش کیفیت خدمت رسانی با اعزام و استقرار نماینده در عربستان و عراق، فقط و فقط باید به برنامه ها و آموزش های ویژه دانشگاهیان برای این سفر در سه مقطع قبل و حین و بعد از سفر اشاره کنیم. برگزاری جلسات و همایش های آموزشی کاروانی و استانی و همچنین ارتباط تعاملی از طریق سامانه های ارتباطی و سایت لبیک که مورد توجه دانشگاهیان قرار گرفته است و یا مسابقات مختلف فرهنگی از محصولات مرتبط با سفر برگزار شده است بخشی از این تفاوت است.

اما آنچه عمره و عتبات دانشگاهیان را متمایزتر می کند ارتباطات پس از سفر و برنامه های ویژه ای است که زائر را رها نکرده و به بهانه های مختلف؛ یادآور سفر می شود. برگزاری همایش های پس از سفر و حتی سفرهای زیارتی دیگر مثل طرح حرم تا حرم ( از مدینه تا کربلا) و یا طرح از بهشت تا بهشت(از مدینه تا مشهد) در راستای ارتباط با زائرین بوده است. ارسال بسته های ویژه فرهنگی مرتبط با بعد از سفر و همچنین ارسال نامه های الکترونکی معرفتی و یا پیامک های متنی وصوتی در مناسبت ها بخشی از برنامه هایی است که عمره و عتبات دانشگاهیان را در ذهن مخاطبانش نهادینه می کند.

شکل گیری، رشد، افزایش سهمیه، برنامه های فرهنگی، محصولات ویژه، همایش های سراسری آموزشی، سایت لبیک، سامانه های گسترده ثبت نام، صدها هزار نفر مشتاق و اعزام شده همه سابقه مفهومی است شناخته شده ای به نام عمره دانشجویی یا عمره و عتبات دانشگاهیان، که بی شک می توان آن را به عنوان سرمایه گرانبهای فرهنگی برای کشور بدانیم.

ثبت نام 360 هزار نفر از دانشگاهیان در دوره های اعزام یعنی اشتیاقی وصف نشدنی برای انجام یکی از اصلی ترین مناسک دینی، یعنی شناخت و اهمیت دین و مذهب در میان دانشگاهیان، یعنی پاسخی برای همه کسانی که اوضاع جامعه و دانشگاه ها را تاریک می بینند تا قدری تلالو انقلاب اسلامی را در راستای اسلامی شدن دانشگاه ها ببینند.

سال 1394 بود که بواسطه اتفاقات ناگوار فرودگاه جده و تعرض نیروهای سعودی به دو نوجوان ایرانی، روابط ایران و عربستان تیره و تار تر از گذشته شد. درست در همان ایام کاروان‌های دانشجویی نیز در سرزمین‌های مدینه و مکه حضور داشتند و روال اعزام سایر دانشجوهاو اساتید طبق برنامه مشخص در حال انجام بود. اما اتفاقات جده خیلی‌ها را آرزو به دلِ زیارت مسجدالنبی، بقیع و حرم امن الهی باقی گذاشت. ایران سفرهای عمره مفرده را در اعتراض به وقایع آن روزها قطع کرد. بسیاری از دانشجویان چشم به راه ماندند تا بلکه بزودی مشرف شوند اما نشد. اوضاع بدتر از آن چه فکر میشد شده بود. همان سال حضور ایران در حج ابراهیمی نیز در شک و شبهه بود اما بالاخره سهمیه ایران برقرار شد و حاجی‌های ایرانی عازم سرزمین وحی شدند. درست در همان سال حج ابراهیمی هم داغ سنگینی بر دل ایرانی‌ها و جهان اسلام گذاشت. سوء تدبیر سعودی‌ها در مدیریت حج باعث شد تا ده‌ها هزار ایرانی و غیر ایرانی در شلوغی منا جانشان را از دست بدهند و بدین ترتیب اعزام ایرانیان به حج تعطیل شد.

عتبات دانشگاهیان:

در سال 89 اولین اعزام دانشجویان به سفر عتبات عالیات نیز از سوی ستاد عمره انجام شد و پس از تعطیلی اعزام به عمره نیز ستاد همه تمرکزش را بر نیمه دوم اسمش یعنی «عتبات» قرار داد.

ثبت نام در عمره دانشگاهیان همیشه با استقبال بی‌نظیر همراه بود، چون سفر عمره مفرده به این سادگی‌ها برای کسی میسر نمی شد. بازار ثبت‌نام و خرید و فروش فیش‌های عمره در آن سال‌ها داغ بود. تنها دانشجویان بودند که با نگاه ویژه رهبر امت امام خامنه‌ای از این سهمیه ویژه استفاده می‌کردند تا تحولات روحی و قلبی آنها ضامن حفظ جامعه اسلامی و نبوی باشد. پس از سال 1394 و تمرکز ستاد عمره و عتبات بر سفرهای عتبات، کسی پیش‌بینی استقبال چشم‌گیر دانشگاهیان را نمی‌کرد.

سفر به عتبات چیزی نیست که مثل سفر به مدینه و مکه نیاز به خرید فیش و سال‌ها انتظار داشته باشد، هرکسی هر موقعی اراده کند، می‌تواند به یک آژانس مسافرتی برود و برای سفر به کربلا ثبت‌نام‌ کند. اما بازهم لطف خدا به کارهای این ستاد برکت داد و در دوره پانزدهم از اعزام دانشگاهیان به عتبات عالیات، بیشتر از 90 هزار نفر و در دوره شانزدهم بیش از 88 هزار نفر در سایتlabbayk.irثبت‌نام کردند؛ این درحالی بود که ظرفیت ستاد برای اعزام دانشگاهیان تنها حدود 16هزار نفر بود. حالا در هر دوره عتبات، تب قرعه‌کشی برای حضور در کربلای معلی هم داغ شده است.

الف) تفاوت های عتبات دانشگاهیان

سفرهای دانشجویی ویژگی‌های منحصر به فردی دارد که آن را از سایر سفرهای معمولی متمایز کرده است. اقدامات فرهنگی پیش، حین و پس از سفر ستاد عمره و عتبات دانشگاهیان چیزی نیست که در دفاتر آژانس‌های مسافرتی پیدا شود.

ستاد، دانشجویان و زائرانش را رها نمی‌کند. پیش از سفر با همایش‌های معرفت‌آفرین و بسته‌های مختلف کتاب به دانشجویان می‌گوید که قرار است، به چه سرزمینی وارد شوند. حین سفر با توسلات مختلف راه را برای ارتباط بهتر و عمیق‌تر با اهل‌بیت عصمت و طهارت(علیه السلام) هموار می‌کند و پس از سفر نیز در قالب همایش‌ها، مجلات و حتی سفرهای زیارتی به قم ، به آنها یادآوری می‌کند که کجا بوده‌اند و در محضر موالیان الهی چه قول و قرارهایی گذاشته‌اند. در سفرهای دانشجویی همه در یک محدوده سنی هستند و همگی جزو نخبگان جامعه و قشر موثر فرهنگی-اجتماعی هستند.

دل‌ها پاک است و ارتباط با خدا و اهل بیت(علیه السلام) بسیار راحت‌تر از سنین کهن‌سالی و پیری برقرار می‌شود. سفرهای دانشجویی تحول آفرین است و مسیر زندگی آینده آنها را شکل می‌دهد اما در پیری و سنین بالا چنین اتفاقی چگونه تعریف می‌شود؟ سفرهای دانشجویی تابوی زیارت برای پیرها را شکست، حالا دانشجوها و نسل جوان و موثر جامعه لحظه شماری می‌کنند تا در کاروان‌های دانشجویی حضور داشته باشند و زیارت اهل‌بیت عصمت و طهارت(علیهم السلام) را در کنار هم‌سن و سالان و هم‌دلان خودشان تجربه کنند.

کارشناسان فرهنگی و مدیران دولتی معتقدند که اقدامات ستاد عمره وعتبات دانشگاهیان در ایجاد تحول در جامعه جوان کشور نقش اساسی داشته است و امروز بسیاری معتقدند که این سفرهای دانشجویی جزو عمیق‌ترین وموثرترین کارهای فرهنگی نظام جمهوری اسلامی است.

ب) تسهیلات مالی عتبات دانشگاهیان

از سال93 تاکنون برای سفر دانشجویان به عتبات عالیات تسهیلات مالی نیز در نظر گرفته شد تا شرایط بهتری برای سفر آنان رقم بخورد که در گام اول در سال93 قراردادی با بانک ملی بدین منظور منعقد شد و در سال های 94 و 95 نیز قرادادی با بانک ملت منعقد شد تا برای کاروان های زمینی مبلغ یک میلیون تومان و برای کاروان های هوایی مبلغ یک میلیون و پانصد هزار تومان تسهیلات پرداخت شود.